Vericoin & Verium

Vericoin & Verium - první duální technologie blockchainu

Vericoin tým si dal za úkol nejen pokořit momentální problém blockchainu, jako např. u Bitcoinu, ale také myslet na budoucnost, a předejít potenciálním problémům. Mnoho technologií vyřešilo stávající problémy blockchainu - např. kvůli extrémně vysoké ceně transakcí u Bitcoinu, která bude pořád pouze růst, vznikly ceny s nižšími sazbami. Problém však nastane časem. Prvně, fixní poplatek 0.01 ETH nebo 0.01 LTC bude velkým problémem při narůstající ceně těchto dvou měn. A za druhé, problém nastává v centralizaci těžařů těchto měn - historicky se ukazuje, že vždy dochází ke vzniku centralizovaných těžařů, kteří pak těží např. 30% celé sítě. Tady se pak rozrůstá problém s cenami transakcí, které zasáhnou použitelnost měny. Kupříkladu Bitcoin díky reputaci stále i dnes funguje skvěle pro ukládání digitální hodnoty, ale jeho praktické použití stále klesá - ve frontě stojí stovky tisíc zaseklých transakcí, za které člověk běžně musí zaplatit až $30.

Tady přichází první a základní část technologie - Verium, digitální rezerva. Verium nabízí novou technologii zvanou Proof of Work Time (POWT). Jde o technologii využívající automatické měřítko (auto-scaling), která zamezuje centralizaci těžení skrze variabilitu svých bloků. To znamená, že blok se bude těžit vždy rovnoměrně, a nikdy se nevytěží rychleji či pomaleji z důvodů počtu těžařů nebo jejich vybavení. Blok se tedy adaptuje na momentální rychlost těžení v síti. Toto zajistí jak další bezpečnost sítě skrze těžební uzly (nodes), tak řeší problém s rapidním přírůstkem mincí v oběhu z důvodů velkých těžařů (níže najdete vizualizaci uvolnění Veri do oběhu). Dále, Verium se těží procesorem (CPU), a ne grafickými kartami (GPU), jako u velké části kryptoměn, a těží se rovnou v peněžence. Těžení Verium dále bude také při propojení blockhainu zároveň zpracovávat Vericoin skrze 'Auxiliary Mining Protocol' (AuxPOW), čímž napomáhá jeho platící měně, doplňuje a vylepšuje technologii. 


Vericoin

Vericoin je druhá část technologie, která se stará o samotnou měnu - platidlo - technologie. Užitkuje další unikátní technologii zvanou 'Proof of Stake Time' (POST). POST je založeno na Proof of Stake, ale odebírá jeho negativní vlastnosti a přidává do rovnice čas. Proof of Stake je způsob řešení rovnic, které ověřují transakce skrze nacházení bloků v systému blockchain. Přidáním komponentu času POST zvyšuje pravděpodobnost stakingu s přibývajícím časem. Tímto získává Vericoin vyšší bezpečnost sítě a upevňuje decentralizaci těžení. 

Další zajímavý koncept, který tímto Vericoin nabízí je samotný staking, který může kdokoli zapnout přímo ve své peněžence. Stakingem nabízí vlastník mincí své mince síti k časovému zhodnocení - úroku. Funguje to přesně jako s úrokem u banky. Staking je vyjádřen od závislosti na aktivitě sítě od 4% do 10%. Např. pokud máte v peněžence 1000 mincí, tak se vám úrokem připíše až 100 mincí. Do tohoto konceptu je také přidán tzv. 'maturing', kdy mince dosahují ověření a zhodnocení v úseku času.

Toto už je samo o sobě skvělým technologickým prospektem, co však Vericoin tým nabízí jde ještě dále - propojení těchto technologických blockchainů. Když se tyto dvě technologie propojí (dle plánu níže ve třetím až čtvrtém kvartálu 2018), dojde k dalšímu vylepšení služby - transakce se zrychlí o 50%, dojde k plné decentralizaci, skrze oba chainy, dosáhne se neproměnlivosti sítě a také se dosáhne dále zvýšené bezpečnosti.

VeriBit 2.0

VeriBit je velkým tahákem - jde totiž o platformu, skrze kterou jde platit VeriCoinem všude tam, kde se dá platit Bitcoinem. Např. u Microsoft, Dell, Expedia, a dalších. VeriBit je zatím v beta verzi a je omezen na vysokou částku 1 BTC. V budoucnu však bude toto omezení zrušeno.


Specifikace Vericoinu:

Network
  • No Premine, No IPO
  • Minimum Transaction Fee: 0.0001 VRC (Paid to Stakers)
  • Confirmations: 10, Maturity: 500
  • RPC Port: 58683, P2Port: 58684
Scrypt
  • 26,751,452.35 VRC Minted during PoW period
  • Ended at Block 20160
  • Block Time: 1 minute
  • Exponential Difficulty Retarget Each Block
  • 2,500 Coins For Each Mined Block
Proof of Stake-Time
  • Disinflation targeted interest
  • Min Stake Time of 8 Hours for Interest
  • No Max Stake Age or Amount
Trading

  • Bittrex
  • Poloniex
  • Jubi
  • Bleutrade
  • UpBit
  • Cryptopia


Plán vývoje:

Q1/2018 – New Website Launch and new Branding/Design guidelines for VeriCoin and Verium
Q1/2018 – Release of P2Pool for Verium and Launch of Mine Sharing(Exclusive for Verium)
Q1/2018 – VeriCoin 2.0 and Verium 2.0 (Code base update to latest Bitcoin Core 0.15)
Q2/2018 – Mobile Miner for Android and iOS(Later Date)
Q2/2018 – Dual Mobile Wallets for VeriCoin and Verium on Android and iOS(Later Date)
Q3/2018 – Gemini Wallet Beta Launch
Q3-Q4/2018 – Binary Chain Activation

Zdroje a užitečné odkazy:

https://portal.vericoin.info
http://reddit.com/r/VeriCoin
http://www.vericoin.info/downloads/VeriCoinPoSTWhitePaper10May2015.pdf
https://web.telegram.org/#/im?p=@VeriCoinandVerium

Komentáře

Oblíbené příspěvky